Påvens hästar

Carlssons förlag Påvens hästar Hovkultur och maktsymbolik i Kyrkostaten Rom Påvens hästar är en tung bok. Att bära, men definitivt inte att läsa. Den förra boken som jag recenserade, Växternas Stockholm, även den Carlssons förlag, har liksom den här boken oerhört mycket fakta. Det hör ju inte till vanligheterna nu för tiden. Förutom att läsa om just påvens hästar, så börjar författaren med en förhistoria om kulthästar och hästens domesticering. För mig som är intresserad av både hästar och historia, bygger boken upp ett tema som gör mig glad. Var kom urhästen ifrån och när började domesticeringen? Ca 5000 år f Kr kom hästens funktion som offerdjur att leda till att man fångade in dem och höll dem i heliga inhägnader. Var hästarna kom ifrån finns olika teorier om, men den mest spridda teorin är att hästens urhem skulle ha legat på stäpperna norr om Svarta havet och Kaspiska havet, som idag är Ukraina och södra Ryssland. Sedan följde en tid av att använda hästar vid parader, kappkörningar och ceremonier med vagnar. En stor del av hästen i kult, myt och ceremoni ägnas åt Rom. Men, även hur det var hos israeliterna och i den muslimska världen får vi veta. Nästa kapitel Hästen och den tidiga kyrkan tar oss med på mycket mer än bara hästens historia. I Hästen i Nya Testamentet berättar författaren om att i Jakobsbrevet används liknelsen att när vi lägger betsel i hästens mun för att den ska lyda oss, styr vi hela dess kropp, för att illustrera hur viktigt det är att kunna vakta sin tunga. I Uppenbarelseboken berättas om de fyra apokalyptiska ryttarna. Ryttaren på den vita hästen symboliserar segern. Ryttaren på den röda hästen symboliserar kriget, ryttaren på den svarta hästen symboliserar hungersnöden och ryttaren på den gula hästen symboliserar döden. Kristus själv är härförare på en vit häst. Sedan följer ett kapitel om hästen i det östromerska riket. På 1100-talet ersatte man ryttarspel med tornerspel som kom att hållas på hippodromen i Konstantinopel. Tornerspelen kom att utvecklas till storslagna uppvisningar i mycket avancerad ridkonst. Här stod de fyra bronshästar, som är så kända. De stod förmodligen vid ingången till hippodromen. Efter de venetianska korsfararnas plundring av Konstantinopel ställdes de upp på S:t Markuskyrkans fasad i Venedig. Så blev hästen ett påvligt attribut De första säkra uppgifterna om att påvarna använde ridhästar är från 500-talet. Tidigare i östrom var hästen starkt kopplad kejsarens ämbete. För prästerskapet och patriarken av Konstantinopel var det förbjudet att rida häst. Istället var det åsnan som gällde. Boken går sedan över till Renässansen, Motreformationen och Barocken. Vidare över Upplysningstiden, Napoleontiden och sedan kyrkostatens sista decennier. Sista kapitlet Hästen och påvedömet efter Kyrkostatens fall ger alla som tycker om historia mer att läsa om hästar – och alla som tycker om hästar mer att läsa om historia.
Seanaste blogginlägg
LATIN, HANDBOK I ODÖDLIGHET
Bella och tvånget
Närda av samma längtan
Rebell i Vällingby
När jag fick medalj på Hamra Gård i Tumba
En dag på slottsträdgården Ulriksdal
Gustav II Adolf och marsipanen
Drottninghuset
Josabeth Sjöbergs bilder på Drottninghuset
Ett varv runt Strängnäs domkyrka
Fin dag i Ytterjärna
Påvens hästar
Historiebloggen
LATIN, HANDBOK I ODÖDLIGHET
Förlag: HISTORISKA MEDIA Jag har alltid velat lära mig latin. Den här boken är den senaste om latin: LATIN HANDBOK I ODÖDLIGHET (Enchrididion immortalitatis) och är skriven av Karin Westin Tikkanen. Boken delas in i följande lektioner: I Origines. Alltings börjanAtt formge ett språk II Att skapa en litteraturFormbyte #1: pånyttfödelse
Läs merBella och tvånget
Det här är en viktig bok, med ett innehåll som säkert många har efterfrågat. Det är en bok som tar upp den svåra frågan som hör ihop med, att alltför många unga drabbas av psykisk ohälsa idag, alltifrån lindrig till svårare form.Men, nu är den här, Bella och tvånget. Boken handlar om en flicka som inte tycker att hon är som alla andra, men hon kan inte sätta ord på det.
Läs merNärda av samma längtan
Närda av samma längtanNär modernismen mötte den nya fysikenFörlag: Fri tanke
Läs merRebell i Vällingby
I lördags var vi för första gången på restaurang Rebell i Vällingby.En prisbelönt restaurang. Det tog oss många år innan vi hamnade där.Vårt besök var första, men verkligen inte sista gången. Vi blev behjälpta av Ava, en mycket trevlig tjej.Man fick nämnligen bestämma själv vad somskulle hamna i "bowlen"! Det var kul!
Läs mer