Recension En adelsdam i kök och salong

RECENSION
En adelsdam i kök och salong
Betty Gyllensvärd – Kvinnan, Livet och Recepten
Författare Jonas Wallin
Förlag HISTORISKA MEDIA
Jag tycker mycket om den här boken, för jag gillar både historia och mat.
Så här står det inledningsvis:
”Från mödrar är det kommet,
till döttrar skall det gå,
Så länge svenska kvinnor ännu
vid spisen stå!”
Boken handlar om den nedärvda kunskap som går från generation till generation.
Det är en livsresa som berättas.
Boken handlar om Betty Gyllensvärd, född Betty von Seth (1820-1906) i vardag som fest och i glädje och sorg. Boken handlar också om kvinnorörelsen som växte fram vid 1880- och den tidiga delen av 1890-talet.
Bettys barndom låg i Ousbyholm i Skåne. Hon konfirmerades 1836, när hon var 16 år, och ansågs då lämna barndomen och nu vara vuxen.
Betty träffar sin blivande make Johan Wilhelm Gyllensvärd, förmodligen på Höja säteri i Uppland, där Betty och hennes syskon vistades regelbundet hos en moster. Johan Wilhelm kom från en militärsläkt. Han studerade juridik, tog en hovrättsexamen och sedan praktiserade han några år på Svea hovrätt i Stockholm. Han fick tjänst som tingsnotarie och fick bo hemma hos sin närmaste chef, häradshövdingen greve Jakob Melker Spens på Höja säteri. När han 1845 erhöll tjänsten som auditör flyttade han in till Upplands regemente i Uppsala.
Nu kunde han fria till Betty!
I bostaden i Uppsala stod husmoderns stolthet, linneskåpet. Ett välförsett linneskåp signalerade status.
Familjen Gyllensvärd hade också skaffat sig ett sommarställe, Gottsunda. Under den tioårsperiod som Gottsunda arrenderades (1854-1864) var båda makarna engagerade i Uppsala läns hushållningssällskap. Johan Wilhelm var reviso där och Betty prisdomare i en smör- och osttävling.
Den senare delen avboken innehåller en del av Betty Gyllensvärds receptsamling.
I den handskrivna receptsamlingen har jag valt ut några receptsom tilltalar mig:
Engelsk soppa, Ommelet, Potatis-Salad, Krusbärs Saft, Prinsessans Brön, Att baka Peppar Kaka, Hårda Pepparkakor, Äggkransar, (Bettys) Pepparkakor, Pepparkakor och Drottning Bröd.
Att jag är särskilt intresserad av Bettys pepparkaksrecept, är för att jag har kallats ”Pepparkaks- expert” i en artikel i tidningen Land. Nu återstår att se hur dessa fyra olika pepparkaksrecept går att baka efter, nu för tiden.
Boken har även en sida med äldre måttenheter. Det ska bli en spännande pepparkaksresa!
Seanaste blogginlägg
Recension En adelsdam i kök och salong
LATIN, HANDBOK I ODÖDLIGHET
Bella och tvånget
Närda av samma längtan
Rebell i Vällingby
När jag fick medalj på Hamra Gård i Tumba
En dag på slottsträdgården Ulriksdal
Gustav II Adolf och marsipanen
Drottninghuset
Josabeth Sjöbergs bilder på Drottninghuset
Ett varv runt Strängnäs domkyrka
Fin dag i Ytterjärna
Historiebloggen
LATIN, HANDBOK I ODÖDLIGHET
Förlag: HISTORISKA MEDIA Jag har alltid velat lära mig latin. Den här boken är den senaste om latin: LATIN HANDBOK I ODÖDLIGHET (Enchrididion immortalitatis) och är skriven av Karin Westin Tikkanen. Boken delas in i följande lektioner: I Origines. Alltings börjanAtt formge ett språk II Att skapa en litteraturFormbyte #1: pånyttfödelse
Läs merBella och tvånget
Det här är en viktig bok, med ett innehåll som säkert många har efterfrågat. Det är en bok som tar upp den svåra frågan som hör ihop med, att alltför många unga drabbas av psykisk ohälsa idag, alltifrån lindrig till svårare form.Men, nu är den här, Bella och tvånget. Boken handlar om en flicka som inte tycker att hon är som alla andra, men hon kan inte sätta ord på det.
Läs merNärda av samma längtan
Närda av samma längtanNär modernismen mötte den nya fysikenFörlag: Fri tanke
Läs mer