Historiehuset Logo

Recension En adelsdam i kök och salong

26 June 2025
Bokrecension
Recension En adelsdam i kök och salong

RECENSION

 

En adelsdam i kök och salong

Betty Gyllensvärd – Kvinnan, Livet och Recepten

 

Författare Jonas Wallin

Förlag  HISTORISKA MEDIA

 

Jag tycker mycket om den här boken, för jag gillar både historia och mat.
Så här står det inledningsvis:

”Från mödrar är det kommet,
till döttrar skall det gå,
Så länge svenska kvinnor ännu
vid spisen stå!”

Boken handlar om den nedärvda kunskap som går från generation till generation.
Det är en livsresa som berättas.

Boken handlar om Betty Gyllensvärd, född Betty von Seth (1820-1906) i vardag som fest och i glädje och sorg. Boken handlar också om kvinnorörelsen som växte fram vid 1880- och den tidiga delen av 1890-talet.

Bettys barndom låg i Ousbyholm i Skåne. Hon konfirmerades 1836, när hon var 16 år, och ansågs då lämna barndomen och nu vara vuxen.
Betty träffar sin blivande make Johan Wilhelm Gyllensvärd, förmodligen på Höja säteri i Uppland, där Betty och hennes syskon vistades regelbundet hos en moster. Johan Wilhelm kom från en militärsläkt. Han studerade juridik, tog en hovrättsexamen och sedan praktiserade han några år på Svea hovrätt i Stockholm. Han fick tjänst som tingsnotarie och fick bo hemma hos sin närmaste chef, häradshövdingen greve Jakob Melker Spens på Höja säteri. När han 1845 erhöll tjänsten som auditör flyttade han in till Upplands regemente i Uppsala.

Nu kunde han fria till Betty!

I bostaden i Uppsala stod husmoderns stolthet, linneskåpet. Ett välförsett linneskåp signalerade status.
Familjen Gyllensvärd hade också skaffat sig ett sommarställe, Gottsunda. Under den tioårsperiod som Gottsunda arrenderades (1854-1864) var båda makarna engagerade i Uppsala läns hushållningssällskap. Johan Wilhelm var reviso där och Betty prisdomare i en smör- och osttävling.

Den senare delen avboken innehåller en del av Betty Gyllensvärds receptsamling.
I den handskrivna receptsamlingen har jag valt ut några receptsom tilltalar mig:
Engelsk soppa, Ommelet, Potatis-Salad, Krusbärs Saft, Prinsessans Brön, Att baka Peppar Kaka, Hårda Pepparkakor, Äggkransar, (Bettys) Pepparkakor, Pepparkakor och Drottning Bröd.
Att jag är särskilt intresserad av Bettys pepparkaksrecept, är för att jag har kallats ”Pepparkaks- expert” i en artikel i tidningen Land. Nu återstår att se hur dessa fyra olika pepparkaksrecept går att baka efter, nu för tiden.

Boken har även en sida med äldre måttenheter. Det ska bli en spännande pepparkaksresa!

Historiebloggen

31 March 2025

LATIN, HANDBOK I ODÖDLIGHET

Förlag: HISTORISKA MEDIA Jag har alltid velat lära mig latin. Den här boken är den senaste om latin: LATIN HANDBOK I ODÖDLIGHET (Enchrididion immortalitatis) och är skriven av Karin Westin Tikkanen. Boken delas in i följande lektioner: I Origines. Alltings börjanAtt formge ett språk II Att skapa en litteraturFormbyte #1: pånyttfödelse

Läs mer
4 March 2025

Bella och tvånget

Det här är en viktig bok, med ett innehåll som säkert många har efterfrågat. Det är en bok som tar upp den svåra frågan som hör ihop med, att alltför många unga drabbas av psykisk ohälsa idag, alltifrån lindrig till svårare form.Men, nu är den här, Bella och tvånget. Boken handlar om en flicka som inte tycker att hon är som alla andra, men hon kan inte sätta ord på det.

Läs mer
15 January 2025

Närda av samma längtan

Närda av samma längtanNär modernismen mötte den nya fysikenFörlag: Fri tanke

Läs mer