Vad hände på Boscobel House?

  • På museet

Boscobel House

Det var här Charles II gömde sig i en ek.

 

    

 

På Boscobel ser man trädgården fylld med människor i tidstypiska kläder. De lever sig in i rollen som människor som en gång befolkade huset och ställer frågor till oss. Här äger små scener rum och folk samlas runt omkring. Sedan finns det också människor som reser runt till sådana här platser, också i tidtypiska kläder. De visar hantverk, broderier, spel och vapen. Det är en givande interaktiv upplevelse.

Boscobel House var byggt omkring 1632 och var ursprungligen en bondgård, ett korsvirkeshus. Det omvandlades senare till en jaktstuga av John Giffard av Whiteladies. Giffards familj var katoliker och det var vid den tiden då religionen förföljdes. Boscobel kom att fungera som en hemlig plats och skydd för katoliker i tider av nöd.

Charles I. Visst är de lika -  han och Gustav II Adolf?

Efter avrättningen av kung Charles I 1649, gjorde hans äldste son ett tappert, men missriktat försök att återta tronen. 1651 hade hans förhoppningar krossats vid Worcester, den 3 september 1651, i finalen av konflikten av inbördeskriget. Unga Charles tvingades fly för sitt liv. Blivande kung Charles II anges ha korsat floden Severn i Wales, men fann sin väg blockerad av Cromwells patruller. Den Cromwell vi pratar om nu är Oliver Cromwell.


Oliver Cromwell

 

     
Sonen Charles som litet barn 1630 och som 12-åring ca 1642

Charles sökte sin tillflykt i stället på Boscobel, gömmer sig först i ett träd som nu är känd som The Royal Oak och sedan tillbringar han natten i ett prästhål på husets vind. Han reste förklädd via andra säkra hus innan han flydde till Frankrike. Parlamentet satte en belöning på 1000 pund på kungens huvud, och dödsstraff för den som blev påkommen med att hjälpa honom. Efter sex veckor på flykt lyckades Charles lämna England. Det kan kanske vara bra att veta att hans kusin var kung Ludvig XIV av Frankrike.  

 

   Prästhål

 


Kung Charles II i exil ca 1653


Ludvig XIV av Frankrike, 13 år ca 1651

Boscobel är en fungerande gård och besökare kan i dag se mejeri, smedja, trädgårdar och en ättling till The Royal Oak. Ursprungseken finns inte längre.
Hur sann är den här händelsen i engelsk historia? Tja - hela landet är fyllt av pubar som kallas "The Royal Oak," och nu vet du varför. De är uppkallade efter Charles II: s framgångsrika flykt från Oliver Cromwells Roundhead armé, här på Boscobel, när han gömde sig i sitt berömda träd.


Hedvig Eleonora
Charles II friade till den svenska änkedrottningen Hedvig Eleonora, men fick avslag.

 

  
Trädgården

 


Dokument att ta del av.

 

Inom släktforskningen har man andra dokument att ta del av och släktforskning har en hel del att komma med här. Här är en länk:

https://pyesancestry.wordpress.com/2013/06/24/king-charles-ii-and-the-penderel-brothers/


English Rose "Boscobel"

 

 

Taggar: