Tjugondag Knut, 13 januari

  • Allmänt

Tjugondag Knut kör julen ut

Julens sista dag var en riktig festdag för alla. Numera förknippas den mest med julgransplundringar för barn. Men, det tråkiga är att även det håller på att falla i glömska.

Förr i tiden var det vanligt att alla avslutade julen den 13 januari, Knutdagen.

Man brukade man  Äta ut julen, Dricka ut julen, Dansa ut julen.

I de gamla byarna kunde det också hända att ”knutgubbarna” kom för att hjälpa till att ”sopa” eller ”bulta” ut julen. De var unga män som klätt ut sig. De gick omkring i byn med kvast eller lång käpp i handen. Med den långa käppen bultade de i väggar och tak och ropade:
"Nu är det Knut. Nu ska julen ut!”
När de kom till en gård, sopade de i alla vrår.

Julgransplundring

Nu hämtar jag fakta från 100 Bjudningar (Husmoderns presentbok) igen.
Det står ett och annat i den här texten som ni kanske reagerar på och då kan det vara bra att veta att den skrevs 1934.
(Om andra barnbjudningar får jag väl skriva en annan gång om.)

   En bjudning för barn, då granen skall plundras, går ju i stort sett till på samma sätt som andra barnbjudningar (se därom), men momentet med plundringen kommer ju till. Först och främst, om ni har några särskilt vackra karameller och annat gott i granen, så se till att samma sort (eller likvärdig) räcker till alla, med ett ord, att var och en får precis lika mycket och lika fint.

   När barnen druckit te eller choklad och låtit maten smälta litet, börjar dansen kring granen. Först vanliga juldanser: flickan går i ringen, räven raskar över isen, källan den klara, väva vadmal, skära havre, sedan till slut långdansen genom alla rum och köket. När så granen hedrats, börjar plundringen, då granen släckes. Få barnen själva utföra plundringen, måste de övervakas. En barnskara, som släppes lös utan kontroll på en gran kan liknas vid en hord kannibaler. Bäst är emellertid, att barnen ej själva få plundra, utan att de äldre plocka ned allt på stora brickor. Allt lägges sedan i l i k a lotter och sedan draga barnen lott. Och vackert utsirade vanliga påsar att taga med julgransgotterna i skola finnas till hands. Ty gotterna få endast avsmakas, ej ätas upp på stället.

SvD i dag - 11-åringar vill dela exakt lika

FORSKNING Barns syn på rättvisa förändras med åldern. Treåringar är själviska, elvaåringar delar exakt lika och högstadie- elever ger mer till den som jobbat mest. Och ju äldre barn blir desto viktigare är det att verka rättvisa inför andra.

Den här artikeln kom som ett brev på posten, med tanke på rättvisetänket i ovanstående skildring av en julgransplundring för barn anno 1934.
Här är en länk till dagens artikel i SvD:

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/11-aringar-vill-dela-exakt-lika_4247031.svd

 

Taggar: