Tavla med historia

  • Allmänt

I dag är det varmt i Paris. Det är inte för intet man skulle vilja gå och lägga sig i ett badkar.

«Gabrielle d’Estrées och en av hennes systrar i badet"
från ca. 1594.

När vi var på Louvren häromdagen såg vi denna tavla. Vi ska titta lite närmare på den och även händelserna omkring.
Det lustiga var, att när vi var på Fontainebleau igår, såg vi badkaret på riktigt.

Bilden är utförd av en av konstnärerna i den så kallade Fontainbleau-skolan, som verkade i Frankrike på 1500-talet, centrerad kring slottet Fontainebleau.
Bilden föreställer Gabrielle d’Estrées och en av hennes systrar i badet. Gabrielle d’Estrees var Henrik IV:s älskarinna. I handen håller hon en ring som kungen har gett henne, som ett tecken på bandet mellan dem och att de skulle gifta sig. Hennes syster tar på hennes bröstvårta, något som skulle visa att hon är gravid och väntar kungens barn. I bakgrunden sitter en kvinna och syr babykläder.

På Fontainebleau i går -  badkaret.

Händelser med anknytning till slottet i Fontainebleau

Lite av en dockusåpa

Omkring 1590 träffade Henrik IV för första gången Gabrielle d´Estreés. Hon var då 17 år och skulle därefter vara hans följeslagarinna (läs:älskarinna) i 9 år.
Hon var blond, "hennes väsen präglades av mildhet och utomordentligt behag", enligt kungen.

I juni 1594 skänkte hon kungen en son, som hon kallade César och fick titeln Monsieur ( vilken egentligen bara var för de legitima sönerna).

När Henrik IV höll sitt högtidliga intåg i Paris, 15 september 1594, gick Gabrielle först, klädd som en drottning, ”La Belle Gabrielle”. Tre år senare upphöjdes hon till hertiginna av Beaufort.
Vid denna tidpunkt behandlades Gabrielle av hela kungens omgivning som drottning. Hon inväntade bara påvens upplösning av Henrik IV:s äktenskap med drottning Margareta av Valois, som var barnlöst, för att krönas till Henrik IV:s lagliga gemål.

Hösten 1598 beslöt Henrik att vidtaga åtgärder. Han var själv 46 år gammal, led av gikt, men med ”oförminskad livslust”. Gabrielle var nu 24 år.
Henrik IV åkte, under fastan 1599, med henne till Fontainebleau. Dessa blev de sista dagarna de skulle komma att tillbringa tillsammans – men det visste det ju inte då.
Kungen gav sin trolovade fina gåvor: guldbrickan, som nycklarna till staden Calais hade överlämnats till honom och gåvor från städerna Lyon och Bordeaux.

Ringen

Vidare överlämnade han till henne den ring, som han under sin kröning ”förmälts med Frankrike”.

Första söndagen efter påsken var bestämd för vigselceremonien. Man arbetade på bröllopsskruden för den nya drottningen. Hennes scharlakansröda dräkter låg i beredskap hos hennes tant. Henrik IV önskade att Gabrielle skulle förrätta andakt i Paris under påsken. Hon reste dit, vilande i en bärstol, medan han red vid hennes sida. I Melun, tog kungen avsked av Gabrielle, som han hoppades snart kunna hälsa som sin lagliga gemål. Sedan återvände han till Fontainebleau, man har sagt, ”uppfylld av dystra tankar, som om han en tragisk händelse”.

Under gudstjänsten i Petit Saint-Antoine på skärtorsdagen, började Gabrielle känna smärtor. Hon lämnade kyrkan och bad om att ”bli förflyttad” till sin tant, madame de Sourdis, för att vara närmare Louvren, eftersom hon hoppades att Henrik IV, när han blev underrättad om hennes sjukdom, skulle bege sig till Paris.

Hennes tillstånd förvärrades mer och mer. Allt svårare attacker kom, men under ett lugnare skov fick hon tillfälle att skriva till Henrik IV.
Följande dag skyndade han till Paris. Men, man hyste inte något hopp om Gabrielle. Hon hade förlorat medvetandet och hennes ansikte och kropp förvreds av en ohygglig kramp. La Varenne skyndade därför Henrik IV till mötes och eftersom han önskade förskona kungen från att se denna hemska vrångbild av den kvinna han önskat kora till sin drottning, lyckades han förmå honom att inte fortsätta hela vägen till Paris.
Natten därpå, mellan den 9:e och 10:e april 1599 avled Gabrielle, endast 25 år gammal.
Gabrielles hastiga död har gett upphov till rykten om att hon skulle ha blivit förgiftad. Enligt sägnen skulle detta ha skett med en apelsin. Hon avled av kramp, förorsakad av ”det tillstånd, vari hon sedan några månader befann sig”.

Idag skulle vi kallade det graviditetskramp (eklampsi) en kramp som förekommer hos gravida kvinnor med havandeskapsförgiftning.

Taggar: