Regional matkultur Terroir i matlandet Sverige

  • Bokrecension

Författare: 

Martin Ragnar

En gång i världen åt vi av nödtorft det som gick att samla och jaga i vårt närområde.
Sen kunde vi också odla eller föda upp där. Det är det som har definierat vår egen kultur i relation till andra landsändars och nationers kultur.

Men hur har standardiseringen påverkat oss genom likriktningen av t ex menyer på ställen som McDonalds, Jensens Bøffhus, Sibylla, Burger King m fl undrar författaren.

Boken handlar om regional mat, hur mat kan vara förknippad med en viss plats.
Här kommer några exempel:

Gotland
Kålrot
Så får vi lära oss att kålroten felaktigt angavs av Carl von Linné ha utvecklats ur den gotländska åkerrovan.  I själva verket uppkom den biologiskt i dagens Finland, men genom Linnés länge ouppklarade misstag är kålroten ändå förknippad med Gotland.

Uppland
Varmkorv
Den första varmkorven i Sverige serverades på Stockholmsutställningen på Djurgården 1897.

Pain riche
Pain Riche utvecklades inte av Tore Wretman och hans restaurang Riche. Brödet fanns redan i slutet av 1800-talet och tillverkades av stockholmsbagaren C.W. Schumacher. Vid denna tid var ett luftigt bröd av vitt mjöl ett typiskt rikemansbröd som passade väl för de högre kretsarna i Stockholm. Under andra världskriget låg tillverkningen nere, för att sedan återupptas på uppmaning av Tore Wretman.

Prinsesstårta
Ursprungligen kallades tårtan kort och gott för Grön tårta, men sedan Hagaprinsessorna fattat tycke för den blev namnet snart ändrat till Prinsesstårta.

Hallon
I Sundbybergs kommun ligger Hallonbergen, som fått sitt namn efter den stora mängd hallonsnår som tidigare fanns på höjden.

Sörmland
Södertäljekringlor
Södertäljekringlor är Sörmlands landskapsbröd. Från slutet av 1700-talet började kringlor bakas som kaffebröd i Södertälje och när järnvägen kom till Södertälje trängdes snabbt kringelförsäljande kvinnor runt tågen.

Hela boken handlar om mångfald.

Teknologisk mångfald, kulturell och biologisk mångfald, men framför allt om kulinarisk mångfald.

”Pang på rödbetan”

Boken tar t ex upp jämförelser mellan italienska pizzor och svenska pizzor. Vad skulle man ha på en motsvarande svensk pizza? Det är faktiskt riktigt roligt.

Jag tar med tre olika pizzor, men det finns många fler förslag i boken.

Italiensk variant: Al funghi – Tomat, Mozarella, oregano, Champinjon
Svensk motsvarighet: Herr Kantarell – Tomat, Gräddost, Kungsmynta, Kantarell

Italiensk variant: Quattro stagioni – Tomat, Mozzarella, Oregano, Skinka, Champinjoner, Räkor, Musslor, Kronärtskocka
Svensk motsvarighet: Fyra väderstreck – Tomat, Gräddost, Kungsmynta, Skinka, Räkor, Böckling, Renskav, Smörstekt kålrot

Italiensk variant: Vegetariana – Tomat, Mozzarella, Oregano, Paprika, Lök, Oliver, Kronärtskocka
Svensk motsvarighet: Pang på rödbetan - Tomat, Gräddost, Kungsmynta, Paprika, Lök, Inlagda plommon, Smörstekt Kålrot

Taggar: