- Recept
Rabarberkompott med vit chokladcrème, söt ört- och mandelröra och bär
Till 6 glas dessert:
150 g vit choklad
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl kvarg (10%)
Rabarberkompott:
500 g späd rabarber
1 vaniljstång
1 ¾ dl strösocker
2 msk pressad citron
Bär:
250 g jordgubbar
125 g hallon
Söt ört- och mandelröra:
1 påse hackad sötmandel (60 g)
¾ kruka mynta
½ kruka basilika
1 msk agavesirap
2 tsk pressad lime
Garnering:
mynta
basilika
Gör så här:
1. Kompott: Skär rabarbern i 2 cm tjocka skivor. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka ihop rabarber, vaniljstång och –frön, socker och citronsaft till en kompott, ca 3 min.
2. Häll kompotten i en sil och sila av vätskan (spara vätskan till fördrinken). Låt resterande kompott
kallna och fördela i 6 glas.
3. Chokladcrème: Finhacka chokladen och smält den försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad.
Vispa grädden löst. Vänd snabbt ihop grädde och kvarg med chokladen.
Spritsa smeten kompotten. Låt stå kallt ca 30 min.
4. Bär: Snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Halvera hallonen.
Fördela bären på chokladcrèmen.
5. Ört- och mandelröra: Rosta mandeln i torr het panna. Låt kallna. Finhacka örterna. Blanda mandel,
örter, sirap och limesaft.
Toppa desserterna med röran. Garnera med mynta och basilika.
Fördrink: Rabarber-cocmopolitan
Den härliga rosa färgen kommer från rabarberspadet, men det går också bra att använda koncentrerad rabarbersaft.
Till 6 glas:
24 cl vodka
12 cl Cointreau
12 cl rabarberspad
12 cl pressad citron
is
Gör så här:
Häll vodka, Cointreau, rabarberspad, citron och is i en shaker.
Skaka ordentligt och sila upp i glas.
Recepten kommer från tidningen Allt om mat.