Rabarberkompott med vit chokladcrème och en rabarberdrink

  • Recept

Rabarberkompott med vit chokladcrème, söt ört- och mandelröra och bär

Till 6 glas dessert:

150 g vit choklad
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl kvarg (10%)

Rabarberkompott:
500 g späd rabarber
1 vaniljstång
1 ¾ dl strösocker
2 msk pressad citron

Bär:
250 g jordgubbar
125 g hallon

Söt ört- och mandelröra:
1 påse hackad sötmandel (60 g)
¾ kruka mynta
½ kruka basilika
1 msk agavesirap
2 tsk pressad lime

Garnering:
mynta
basilika

Gör så här:
1. Kompott: Skär rabarbern i 2 cm tjocka skivor. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
    Koka ihop rabarber, vaniljstång och –frön, socker och citronsaft till en kompott, ca 3 min.

2. Häll kompotten i en sil och sila av vätskan (spara vätskan till fördrinken). Låt resterande kompott
    kallna och fördela i 6 glas.

3. Chokladcrème: Finhacka chokladen och smält den försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad.
    Vispa grädden löst. Vänd snabbt ihop grädde och kvarg med chokladen.
    Spritsa smeten kompotten. Låt stå kallt ca 30 min.

4. Bär: Snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Halvera hallonen.
    Fördela bären på chokladcrèmen.

5. Ört- och mandelröra: Rosta mandeln i torr het panna. Låt kallna. Finhacka örterna. Blanda mandel,
    örter, sirap och limesaft.
    Toppa desserterna med röran. Garnera med mynta och basilika.

 

Fördrink: Rabarber-cocmopolitan

Den härliga rosa färgen kommer från rabarberspadet, men det går också bra att använda koncentrerad rabarbersaft.

Till 6 glas:

24 cl vodka
12 cl Cointreau
12 cl rabarberspad
12 cl pressad citron
is

Gör så här:
Häll vodka, Cointreau, rabarberspad, citron och is i en shaker.
Skaka ordentligt och sila upp i glas.

Recepten kommer från tidningen Allt om mat.
 

Taggar: