- Recept
Här kommer ett recept på de godaste ”socker-kakorna” jag vet.
När jag håller föredrag eller har program om medeltida mat brukar jag alltid bjuda på dessa.
Medeltida små kakor
ca 50 st
250 g smör
1 dl brun farin
1 dl socker
1 ägg
6 ½ dl vetemjöl
¼ tsk rivet citronskal
½ tsk malen kardemumma
1 ½ dl hackad mandel
2 ½ dl russin
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägget.
Rör ned mjöl och övriga ingredienser. Låt degen vila i rumstemperatur i 1 timme eller över natten.
Värm ugnen till 200-225◦.
Rulla valnötsstora kulor.
Grädda i 10-15 minuter i mitten av ugnen.
Vitt socker hör våra dagar till. Det kan användas i receptet, men byter man till farin- eller råsocker blir smaken fylligare och konsistensen lite segare.
De här kakorna är fantastiskt goda, i synnerhet till te. Även om teet inte gjorde sitt intåg hos oss förrän på 1700-talet.