Medeltida mat – Recept på marsipan

  • Recept


Foto: Sören Hallgren Nordiska muséet
Här ovan ses en gipsavgjutning från en marsipan- eller pepparkaksform av päronträ.
1600-talspar i barockstil.
 

Marsipan

1 sats

½ kg skalade mandlar
½ kg florsocker
vätska (rosenvatten, apelsinblommevatten eller apelsinjos)

Gör så här:
Mal mandlarna till ett fint pulver.

Tillsätt små mängder vätska för att förhindra att mandelmjölet blir ”oljigt”.

Men tillsätt inte så mycket att det gör mandelmjölet ”lerigt”.

Knåda samman socker och mandelmjöl i en stor skål. Det kan ta 10-20 minuter eller mer.

Justera mängden socker och mandelmjöl efter behov. En allt för klibbig massa kan bero på för mycket vätska.

Om det inte är för mycket vätska beror det nog på för mycket socker.

 

Det var apotekarna som under 1500-talet var de som tillverkade konfekt. Snart fick de konkurrens från de utländska sockerbagarna som bjöds in till hovet.

Gränserna mellan konfekt och läkemedel var ännu hårfin.

Marsipanen gjord av mandel, socker och rosenvatten, ibland kryddad med muskotblomma, ansågs särskilt närande och stärkande.

I Tyskland kallades den också för ”Kraftbrot”.

En effekt av 30-åriga kriget var att alla de kunniga sockerbagarna från Tyskland och Schweiz, kom att följa med de hemvändande fältherrarna till Sverige.


Foto: Karolina Kristensson, Nordiska muséet, Dukade bord
Bord för konfekt.

Taggar: