- Recept
Biskop Brasks julaftonsål
Biskop Brask var en riktig läckergom att döma av hans hushållsbok.
Tyvärr vet man inte mycket om hur hans många goda rätter var tillagade, så det här receptet är en rekonstruktion.
4 personer
en ål på högst 1 kg
salt
1 msk ättiksprit
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
Till såsen:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl ålspad
1 dl grädde
torr senap av engelsk typ
Be fiskhandlaren flå ålen om ni inte har vanan inne. Rensa den, skär den i 5-7 cm långa bitar. Gnid in bitarna med salt och låt dem stå i en skål i kylen över natten.
Skölj ålen, koka upp 1 liter vatten tillsammans med kryddorna, lägg i ålbitarna och låt dem koka sakta under ca 25 minuter.
Under tiden kokar ni ris på vanligt vis. Fräs sedan smör och mjöl i en panna, späd med ålspadet, smaksätt med senap efter behag, låt såsen koka i 5 minuter och slå i grädden.
Lägg upp riset i en ring på ett fat, placera ålbitarna i mitten, slå litet sås över dem och servera resten av såsen i en skål.