- Närnb
Biskop Brask har lämnat efter sig en sorts kulinarisk dagbok. Han ger oss visserligen bara själva menyerna, men de är ganska vältaliga.
Detta är en meny från en av hans middagar på 1520-talet.
Köttpastejer
Grytstek
Rimmad oxbringa
Blodkorv
Fylld gås
Hönsaladåb med fyra sorters mos
Påfåglar, serverade stekta och med utslagna stjärtar
Järpar och duvor med smörmos
Struvor med russin och mandel
Kakor och äggost
Till en biskops plikter hörde förstås att hålla fasta ibland. Men att uppoffringen inte behövde bli alltför kännbar, för biskop Hans Brasks del, vittnar hans enkla julaftonsmåltid:
Spicken lax
Stekt sill
Senapsål
Lutfisk med russin och mandel
Skånsk sill
Kokt småsill
Färsk, kokt fisk med sås
Långa med olja
Saltvattensfisk
Finska gäddor
Stekt fisk
Norrbottnisk lax
Äpplen och nötter
Att detta kunde kallas för fastemat beror på att det ju egentligen bara var kött och ägg som var förbjudna.
Hur kan förresten senapsål ha smakat? Kanske som ”Bispens julaftonsål”?