Maten på 1600-talet

  • Närnb

Hos vanligt folk

Det här är stommen till det som vanligt folk åt:

bröd
mjölkmat
sill
rovor

Det kunde sedan förbättras med fläsk eller fisk.

Fattigt folk fick hålla tillgodo med vassla och salt sill.

 

Hos de förmögna

En fransk diplomat hälsade på hos Axel Oxenstierna 1637. Vi får reda på att den berömde statsmannen åt rå lax i tunna skivor och doppade dem i en sås gjord av olja, ättika och peppar.

Den franske diplomaten delade inte Axel Oxenstiernas smak, utan försökte med vämjelse pressa ner ner en bit av den, som han tyckte, obearbetade fisken.

Axel Oxenstierna, däremot ansåg att denna rätt var vida godare än den kräftsoppa han hade blivit bjuden på hemma hos kardinal Richelieu.

 
Axel Oxenstierna


Kardinal Richelieu
 

Pest, krig och missväxt härjade i landet, men i de förmögnaste hemmen slösade man med dyrbara kryddor.

 

Dukat bord med frukter, pastej, nötter, tennkanna, tennfat, remmare och linneduk.
Målning av Willem Claesz Heda ( 1594-1680), Nederländerna.
 

Pastejer 

Pastejer hade en viktig plats som skåderätt på de kungliga och adliga borden.

Pastejsmeten smaksattes med kryddor som kom från fjärran världsdelar, som kanel, nejlikor och muskot.

De här kryddorna kom till Nordeuropa via Nürnberg, som var en knutpunkt för handeln.
 

 

 

Taggar: