- Allmänt
Visste du att…
… sockerbetan funnits och använts som sötning redan i antikens Grekland. Då använde man bladen för att söta och själva betan som grönsak.
…Spanien var det första europeiska landet som tillverkade socker. Det gjorde man redan på 700-talet.
…första gången som socker omnämns i Sverige, var när den heliga Birgittas far (Birger Persson) begravdes 1328 och man spenderade 4 skålpund socker på gästerna. (Skålpund=0,425 kg)
… man i Skåne bildade ett sockerbagarskrå redan 1430.
…apotekare på 1500-talet sålde sötsaker och ansågs som konkurrenter till sockerbagarna. Apotekarna hävdade dock att deras sötsaker var bra för hälsan.
…sockerkonsumtionen på 1700-talet var 1 hg / person och år och var en lyxvara som låstes in i sockerskrin och endast fanns hos de riktigt förmögna.
…smällkaramellerna kom på 1850-talet.
…man redan runt 1870 tillverkade julgransprydnader av kristyr.
…barnvisan ”En Sockerbagare här bor i staden…” handlar om nuvarande konstnär Carl Boutards farfars farfars far, konditorn Charles Boutard. Carls farmor sa att den komponerades av en gatumusikant i Köpenhamn på artonhundratalet. Den är känd som en barnvisa av Alice Tegnér.
… Sveriges Konditoriförening bildades 1902.
… du kan baka osötat bröd som innehåller sirap. 2 msk sirap till en ½ l degspad. Jästen ”äter upp” sirapen under jäsningen.
… en gnutta socker när du kokar grönsaker förhöjer smaken på grönsakerna. …en gnutta socker i köttbullssmeten, köttfärssås, köttfärslimpan osv förhöjer smaken. 2 krm till ½ kg färs är lagom.
… du får bättre smak på tomaterna om du strör på en gnutta socker.
… även Mary Poppins visste det:
”A Spoonful of sugar
helps the medicine go down
The medicine go down-wown
The medicine go down
Just a spoonful of sugar
helps the medicine go down
In a most delightful way”
… och McGuire Sisters:
”Sugar in the morning
Sugar in the evening
Sugar at suppertime
Be my little sugar
And love me all the time”