Lite historia om champagne

  • Allmänt

Lite historia om champagne

Under 1700-talet bröt ”Det stora vinkriget ut”.
Striden gällde vilket vin som var hälsosammast eller farligast för gikt och reumatism – den gyllene mousserande champagnen eller det röda stilla bourgognevinet. Upphovet till de lärdas vinkrig var Ludvig XIV:s läkare, Fagon, som i molièrska ordalag argumenterade mot den skummande champagnen, som kungen älskade. Man kunde tro sig läsa en passus ur ”Den inbillade sjuke”:
”Vinet från Champagne, vars rus ger sig tillkänna i magen, kastar sig bryskt därifrån, sålunda undflyende utan att mjukas upp av sin vistelse i ventrikeln”, sa han. Fagon rekommenderade kungen att ersätta champagnen med röd bourgogne, som mindre skulle irritera matsmältningen.
Ordinationen födde en bitter tvist mellan champagnare och bourgognare, en strid som inte ens hejdades av två revolutioner!
Tvisten mellan de lärde avtog inte förrän i mitten av 1800-talet.

I Champagne talas bara champagne och här dricks bara champagne - i vinböndernas stugor och på vinadelns slott. Ett torrt eller halvsött vin, som är gott för hälsan och kan ges åt små barn och sjuka eller gamla människor. Och åt hästar, som man vill ska springa fort!

Kex och champagne åt en häst

Det berättas att en ung adelsman vid Ludvig XIV:s hov slog vad med en vän att kunna rida de fem milen från slottet i Versailles till Place des Invalides i Paris på en timme.
Han vann vadet, enligt vad han påstod, därför att han låtit utfodra sin häst med kex och champagne!
Kanske det är här som champagnegaloppen har sitt ursprung?

Dessutom är champagne enligt markisinnan de Pompadour ”det enda vin som inte förfular en kvinna”

Inte snällt - men roligt

På tal om det så hade Winston Churchill ett replikskifte med Bessie Braddock:

”Winston, you are drunk, and what´s more, you are very drunk!”
”Bessie, my dear, you are ugly, and what´s more, you are very ugly. But tomorrow I shall be sober.”

  

Winston Churchill drack mest i samband med måltiderna. Till både lunch och middag ville han ha champagne.
Den skulle hålla exakt rätt temperatur och helst vara av märket Pol Roger. Så småningom fick han den gratis från vinhuset, som också efter hans död, hedrade honom med sin prestigechampagne ”Cuvée Sir Winston Churchill”.

Churchill tyckte också om att skämta om sitt champagnedrickande och sa under det pågående andra världskriget:

”Vi slåss inte bara för Frankrike, vi slåss för Champagne.”

Här kommer några regler hur man handskas med champagne

1. Det ska inte låta PANG-SSSSSS! När man drar upp en flaska champagne. En sådan explosion förstör dess bouquet.
2. Skummet ska inte forsa ut över glas, möbler och kläder.
3. Skumvispar är en styggelse som omintetgör mycket av det tålmodiga arbete som vinberedaren i åratal ägnat sina flaskor.
4. En champagneflaska ska lutas varligt i handen och sakta vridas runt tills korken lossnar avec un doux soupir, med en stilla suck.
5. Man bör lukta på korken, liksom på de första dropparna i ett vinglas av vilket vin som helst, men särskilt champagnen. Har korken en unken lukt, är vinet dåligt. 6. Champagne får aldrig ligga länge i kylskåp! Den skall visserligen serveras kall, men inte iskall och absulut inte med isbitar i glaset!
7. Flaskan ska kylas långsamt till ungefär sex-åtta grader i en blandning av vatten och is, helst i en ishink.
8. Champagnen får aldrig lagras stående; då torkar korken. Om buteljen ligger är korkens undersida hela tiden dränkt och det bevarar vinet fräscht.
9. Man ska inte vid serveringen dölja de vackra etiketterna och årtalen med en servett, ty buteljens klädsel är en del av champagnens charm.
10. Inga varma händer kring flaskhalsen! Med tummen som stöd i fördjupningen under flaskan lutas denna försiktigt över vinglaset som endast fylles till hälften, för doftens skull.
11. Champagne ska serveras i tunna glas på hög fot, och helst utan glasdekor, les flûtes, eller lätt inåtkupade upptill som en tulpankalk före blomningens slut innan de slår ut sina blad.

Reglerna kommer från 1950-talet.

Och med det önskar jag ett GOTT NYTT ÅR 2017!

Taggar: