Karin Milles bok om Agneta Horn och Brita Cruus x 2

  • Allmänt

Jag har läst Karin Milles bok om Agneta Horn – Ett liv i trettioåriga krigets skugga.

Här kommer lite av mina tankar.

Jag som tycker om ord, tycker att det är extra spännande att få ta del av ett 1600-tals språk, som Karin Milles låter oss bitvis göra.

Ränemaska

Precis det som Karin en gång hade läst i sin lärobok i språkhistoria och väckt hennes medkänsla och sitt intresse för Agneta Horn, fastnade även jag för – och det handlar om stickning.
Mormor Anna hade farit till Stockholm och Agneta hade suttit och stickat och fått en ränemaska, hon hade tappat en maska. Den kanske hann rinna en bit ner i stickningen innan hon fick syn på den och då var det för sent.
För nu hade moster Karin sett. Hon kastade sig över flickan, tog henne i armen och ledde henne in i kammaren. Hon slet et helt ris, slet ut ett helt ris på Agneta för rännemaskans skull, skriver Agneta.

Utblickar

Åkeshovs slott

Nästa beröringspunkt, för min del, efter stickningen är Åkeshovs slott, ett av mina favoritställen för en promenad.
Karin Milles skriver att mormor Anna och morfar Axel Oxenstierna hade Tidö slott, men de hade också ett hus i Stockholm, där Agneta bodde ibland.
Och ibland vistades hon hos dem i Åkeshov i nuvarande Bromma.

 

Kanske såg Agneta denna ljuskrona. Den har hängt på Åkeshovs slott.
Numera hänger den i Sockenstugan vid Bromma kyrka.

Agneta skriver också om båtturer ute på Mälaren, på väg från Åkeshov. Vid ett tillfälle lyckades de gå iland på en liten holme. Maten tog snart slut, de hade inget annat att äta än stekta suräpplen, litet bröd och vattenblandat vin. Tre nätter var de kvar på holmen och när de la ut den tredje kvällen, var de återigen nära att gå under ute på Görvälnsfjärden.

 

Axel och Anna Oxenstierna

Gud ger, och Gud tar

Gud ger, och Gud tar handlar om när Agneta förlorar sin son Johan, men hon är samtidigt höggravid och föder dottern Brita.

Brita Cruus

Här blir jag återigen intresserad av sammanträffanden. Det finns fler som heter Brita Cruus. I Järfälla läser vi om den Brita Cruus, som gifte sig med Jakob Lilliehöök, 1657, men som snart blev änka och uppkallade gården Vibble, som hon hade fått i morgongåva, till Jakobsberg efter honom.
Som änka fick hon också privilegium att driva krog i Barkarby – det som numera är värdshuset Lasse-Maja. Precis som Agneta Horn hade denna Brita, Anna och Axel Oxenstierna som mormor och morfar. Hennes mamma var Catharina Oxenstierna, som var gift med Johan Cruus. Och Johan Cruus hade en bror som hette Lars Jespersson Cruus och det var han som gifte sig med Agneta Horn.
Agnetas mamma var i sin tur Kristina Oxenstierna och Catharina och hon var tvillingar. Kristina var gift med Gustaf Horn.

Brita Cruus, nr 2 är Agnetas och Lars dotter och var född 1652. Brita och Brita dog samma år, 1716. Vilket år Brita, som drev Barkarby krog, föddes har jag olika uppgifter om, 1641 (enl. Riksarkivet) och 1643 enligt andra källor. Hur som helst är det väldigt lätt att förväxla dem.

Krogen Lasse-Maja i Barkarby

Här står jag framför Jakobsbergs gård.

Tack Karin Milles för en jättefin bok!

Taggar: