- Allmänt
12 december: Julosten avsmakas före Lusse
Gammal svensk bondejul
Osttillverkningen i Sverige har gamla anor. Den var förmodligen allmänt utbredd under medeltiden, tack vare klostren.
Under Gustav Vasas tid infördes holländsk boskap i vårt land med sina skötare. Holländare kom då att betyda kreatursskötare och mejerist.
Vid de större gårdarna uppstod s k holländerier, alltså några slags mejerier.
Olaus Magnus skrev i sin ”Historia om de Nordiska Folken” att osttillverkningen stod mycket högt i Sverige och framhåller att det är uteslutande kvinnornas arbete.
Männen fick inte ens vara närvarande vid osttillverkningen
År 1592 sände den pfalziske kurfusten ett sändebud till den blivande Karl IX. I det följet fanns också en vittberest man, Micael Herberer von Bretten.
Han har skildrat sin resa genom Sverige och berömmer kosthållet i de svenska prästgårdarna.
Han nämner särskilt de stora ostarna i Småland och Östergötland. Han omtalar att i ostformarna inskurits sentenser så att man på en ost kunde läsa t ex
non presentetur
nisi festa dies celebretur
vilket betyder ”denna ost kommer icke på bordet om det ej är fest”.
Ostmöten
Från slutet på 1600-talet till långt in på 1800-talet bereddes vid de s k ystena (ost- eller ystmöten) en ost som blev känd under namnet Prästost.