Giljotinen

  • Allmänt

Joseph Guillotin

Bildkälla: Wikipedia

Joseph Guillotin hette den franske läkaren, som var medlem i nationalförsamlingen och i universitetets medicinska fakultet, och som föreslog 1789 att dödsstraffet skulle genomföras på ett humanare sätt än tidigare och utan föregående tortyr.
Det skulle ske med en maskin som effektivt halshögg den dödsdömde.

Schmidt, Louis och Guillotin

Den franska maskinen hade konstruerats av en tysk hantverkare, Tobias Schmidt och kirurgen Antoine Louis och kallades till en början louisette, men blev snart känd som giljotin.

Ludvig XVI, som senare själv blev avrättad, hade ironiskt nog varit med och godkänt detta instrument redan innan det antogs av den konstituerade församlingen 25 april 1792.

I april 1792 avrättades den första människan med giljotin, rånaren Nicolas-Jacques Pelletier.

Bildkälla: Wikipedia
Till vänster 1792 års modell i skala 1:6

Egentligen var Guillotin motståndare till dödsstraffet, men han ansåg att giljotinen var mindre plågsamt och ett steg i rätt riktning.

Dödsstraffet tog sig många olika former

Tidigare hade vanliga människor i regel dödats genom hängning, som var en utdragen och plågsam metod.

Halshuggning, som var ett privilegium för adeln, genomfördes med svärd och yxa. Om bödeln missade sitt första hugg blev även denna process grym och smärtfylld.

Hängning, rådbråkning eller brännas på bål var metoder för de lägre klasserna.

Miniatyrer i massupplaga

Efter franska revolutionen såldes leksaksgiljotiner med tillhörande adelsdocka.

Leksaker är ett ord som vi i Sverige hittar första gången år 1729, i en text av den berömde fysikern Anders Celsius. Ordet används i betydelsen ”mekanisk leksak”.

Taggar: