- Recept
ca 1,5 dl kornmjöl
ca 0,5 dl grahamsmjöl
2 tsk krossade linfrön
ca 1 dl vatten
1/2 msk ister
1 krm salt
Blanda ingredienserna till en deg som får vila kallt i två dygn. Bröden blir då slätare, mörkare och smakrikare än om de bakas ut direkt. Tumma ut 8 runda bröd, gör fyra nyp i sidorna så att brödet ser ut som en fyrklöver. Gör tre små intryckningar som dekoration på ovansidan. Grädda i ugn i 150 grader 10-13 minuter eller i panna över öppen eld (resultatet kan då bli lite ojämnt). Fullkornsmjöl med både grodd och skal ger en mustigare smak som stämmer bättre med det vikingatida originalbrödet. Eftersom brödet är ojäst blir det ganska hårt och kompakt.
Det här brödet hittades i en grav på Birka och det var format som ett fyrklöver och uppträtt på en järntråd.
Detta är ett rekonstruerat recept.