Förberedelser för vår barockmiddag

  • Allmänt

Nu har jag börjat göra förberedelser för den barockmiddag som vi ska ha hemma hos oss om drygt en vecka.

Inspirationen kommer från att vi deltog i en historisk måltid på Vasamuseet, som Örjan Klein hade lagat, och från den här boken.

Författare är Katarina Schoerner Carr. Hon har skrivit om historien i ett matperspektiv och Örjan Klein står för recepten.

Jag har många böcker där man kan hämta idéer för en 1600-tals middag, men de tar vi en annan gång.

 

Det första jag gjorde var att jag köpte två nya passglas på Vasamuseet. Jag hade två sedan tidigare, men jag ville komplettera. Det är roligt om alla gästerna får dricka ur var sitt passglas, tycker jag.

 

Nästa steg: Därefter tog jag fram min fina grå linneduk för mangling. Ett par vita linnedukar ska jag också ha, bland annat en till dessertbordet.

 

Nästa steg: Bakning av mandelmusslor. Receptet är från min mammas gamla kokbok:     

 

Recept:
(Omkr. 50 st)
200 g smör
150 g socker
1 ½ äggula
35 g sötmandel
25 g bittermandel (kan uteslutas)
200 g mjöl, 4 dl (jag tog 3 dl)

Till formarna: smör

Smör och socker röres pösigt, gulorna iblandas jämte den skållade, malda mandeln och mjölet. Degen ställes kallt att stelna. Grädda en provkaka (gjorde inte jag). Degen rullas ut i längder, som skäres i bitar. Små veckade bakelseformar penslas med smält smör, klädes med degen och ställes på plåt. De gräddas i god ugnsvärme (250-275 grader), tills kakorna fått lite färg på kanterna. Låt dem svalna i formen, innan de stjälpes upp , så behåller de bättre sin ”skålform”. Användes antingen till kaffe eller som efterrätt, då de fylles med litet sylt och vispad grädde.

 

 

Nästa steg: Det är dags att välja bland recepten som Örjan Klein har tagit fram.

Först går jag igenom alla recepten som jag skulle kunna tänka mig ha på en 1600-tals bankett. Jag skriver upp dem i ett block.

 

Nästa steg: Nästa dag går jag igenom recepten igen och väljer bort kanske hälften. Vad jag har att gå efter är att våra gäster är vegetarianer.

 

Nästa steg: Efter ytterligare en dags betänketid är jag ”nere i” ca 10 varma rätter, ett antal smårätter,

 

Nästa steg: Det är dags att ta fram alla saker som vi ska duka med.

Så här blev det:

 

Nästa steg: Nu återstår att putsa silver.

 

 

 

 

 

Taggar: