Fattiga riddare - tillbaka till Le Temple

  • Recept

Le Temple

Le Temple i Paris var ett befäst kloster som Tempelriddarna byggde på 1100-talet. Just därför tycker jag att det passar bra med ett recept på fattiga riddare såväl som rika riddare.

Fattiga riddare har fått sitt namn genom en översättning av tyskans arme Ritter. I England kallar man det poor knights.

Recept på fattiga riddare dyker upp i kokböckerna på 1800-talets mitt. Här kommer några recept:

Fattiga riddare I

4 port

8 - 12 skivor vetebröd
1 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk kanel
smör till stekning

Vispa mjöl, ägg, mjölk och kanel till en jämn smet.
Lägg brödskivorna i smeten och låt dem ligga tills de är mjuka.

Ta upp brödskivorna och stek dem gyllenbruna på båda sidorna.
Det tar ca 2 - 3 minuter.

Servera med sylt. Fattiga riddare ska ätas nystekta!

Rika riddare

Receptet ovan kan du också använda när du ska göra rika riddare.
Då doppar man brödskivorna i en blandning av hackad sötmandel och socker innan de steks!

Här kommer ett annat recept på fattiga riddare:

Fattiga riddare II - eller vi kanske ändå måste döpa om receptet till rika riddare?
Vad tycker du?

4 port

4 skivor vitt formbröd
2 ägg
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk mald kanel
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
2 msk smör
2 msk rörsocker

Stöt kardemummakärnor i en mortel.
Vispa mjölk, grädde, ägg, mjöl, vaniljsocker, kardemumma och kanel.
Lägg i brödskivorna och låt dem dra i 5 minuter.
Stek brödskivorna i smör i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
Strö över rörsockret medan de steks, så får de en mer karamelliserad yta.

Servera de fattiga riddarna nystekta, gärna med rårörda bär och vispgrädde!

Det här verkar ju inte särskilt fattigt, tycker jag - men gott!
 

 

 

Taggar: