Familjen MEDICI - Det vackra folket i Florens

  • Bokrecension

Författare: 

Ulla Britta Ramklint

Ulla Britta Ramklint tar oss till Florens där vi uppehåller oss ganska mycket i 1400-talet. Det är familjen Medici´s värld vi kommer till. Vilka var de? Mecenater, men också med ett konstintresse utöver det vanliga och konstnärernas vänner. Man behöver sannerligen ett släktträd för att reda ut vem som var vem - och det finns det i boken. Lorenzo fanns det flera av, men bara en den magnifike.

Berättelsen börjar med hertigarna i Burgund, där man vid hovet doppade fingrarna i rosenvatten mellan bordets utsökta rätter, bara som en liten upplysning. Vid ungefär samma tid levde de första Medicéerna. Norditalien var kontinentens mest urbaniserade område. Produktionen och handeln med tyger dominerade. Handeln, framför allt med textilvaror, var det skrå som hade högsta status i Florens, till och med före juristerna. På 1300-talet levde Cosimo de´Medici under samma århundrade som Dante, som var från Florens. Själv tycker jag om när man sätter in historien i ett sammanhang och särskilt vilka berömda personer som har levt under samma tid. Under 1400-talet Lorenzo den magnifike, samtida med Leonardo da Vinci, Machiavelli och Tizian.

Florens, en stad med palats. Inom dess murar uppfördes bara mellan år 1450 och 1478 trettio nya palats. Det vet man, för i Florens finns det statistik på allting (utom på slavar!). Sedan följer en historia om Mediciernas villor, om när man köper mark - hur staden styrs, om offentlighet och yttrandefrihet. Personligheter som Cosimo får vi också möta. Han som hellre red en mula än en häst på stan. Boken tar fram allt detta i helt fantastiska bilder!

Det är nu Lorenzo den magnifike kommer in i bilden. Nu får vi ett porträtt av honom om pengar och politik. Som landsfader, kejsare och diktator. Alla medaljer har ju en baksida! Det är intet för intet historikerna påstår att Lorenzos dödsår 1492 markerar slutet på renässansen. Nya världen hade upptäckts. Navet för europeisk export och import flyttas från östra Medelhavet till Atlanten. Under presentationens gång får vi också göra nedslag bland historiens kulturpersonligheter, som bl a Niccolò Niccoli, Niccolò Machiavelli.

Bilderna ger mycket och som jag är intresserad av mat ger Ulla Britta Ramklints beskrivningar av detta en extra krydda till historien. Ta t ex historien om Cosimo när han hade en kaxig bonde som gäst och som han bjöd på saftiga päron dränkta i muscatelvin. Cosimo frågade sin gäst vad de brukade göra med päron i hans hus och bonden svarade -Å, vi ger dem till svinen. -Det gör inte vi, svarade Cosimo och sa åt sin tjänare att ta bort dem. Om mat och gastronomi, stora banketter - en livsstil - som är o(m)ätbar, får vi i en livfull beskrivning, vilket jag som mathistoriker kommer att sätta tänderna i, det vill jag lova.

Några kvinnor vill jag nämna: Kristina, drottning av Sverige i exil i Rom, skjuter med kanon på Villa Medici! Caterina de´Medici, blev som 14-åring vigd med den blivande Henrik II, också han 14 år, i Marseille. Henne skulle jag däremot velat läsa mer om. Men, när boken är färdigläst vill man läsa den en gång till och samma dag gick jag faktiskt till bokhandeln för att köpa en karta över Florens. Kan vara bra att ha!

HISTORISKA MEDIA

 

Taggar: