Drottning utan land. Kristina i Rom

  • Bokrecension

Författare: 

Erik Petersson

Att ha drottning Kristina som intresse och få en sådan här bok i sin hand är rena nöjet.
Med boken i bagaget gav jag mig därför ut på en resa i Kristinas fotspår.
Kulmen var mitt besök på slottet Fontainebleau, platsen för ”mordet” som Kristina beordrade. Avrättningen av Monaldesco, hennes överhovstallmästare, högste chefen vid hovet, den 10 november 1657.

För det var väl ett mord?

Erik Petersson skriver utförligt om detta i sin bok. Brottet som Monaldesco hade begått var enligt Kristina förräderi. Straffet för detta var att avrättas med svärd.
Kristina ansåg att hon gjorde rätt när hon lät avrätta Monaldesco, men i Frankrike såg man inte med blida ögon på händelsen. Det hade ju skett på ett franskt, kungligt slott, där Kristina var gäst!

Vad ansåg Mazarin?
Vad ansåg Ludvig XIV?
Vad ansåg påven?

Vid Kristinas besök i Frankrike är Ludvig XIV ännu inte myndig och kardinal Mazarin styr med stöd av änkedrottning Anna.
Kardinal Mazarin fick en svår diplomatisk nöt att knäcka – Sverige var ju fortfarande Frankrikes främsta allierade. Så kardinal Mazarin fick lov att träffa Kristina vid flera tillfällen på det nya året 1658 långt från vakande blickar, på landet utanför Fontainebleau.
När han till slut kände sig tvingad att bjuda henne till Paris, lånade han henne sin våning i Louvrepalatset. Genom att inte ge henne någon egen bostad ville han markera att hon bara var tillfällig gäst hos honom.

I boken får vi också följa Kristina i Hamburg, Antwerpen och givetvis i Rom.
Erik Petersson berättar om Kalabaliken i Hamburg där Kristina, efter det nya påvevalet, hade förmågan att reta upp folkmassan (som var protestanter) genom att vid en bankett hänga ut en utsmyckning på fasaden, till den nya påvens ära. Det blev tumult och en av Kristinas vakter sköt ett varningsskott mot den uppretade massan. På Kristinas order öppnade vakterna eld, men den här gången sköt de inte i luften, utan rakt in i folkmassan.
Erik Petersson frågar i boken: ”Vad tänkte Kristina om den fest som just hade urartat?” Ja, jag vet en till som skulle vilja veta det. Jag ställde nämligen en fråga till Peter Englund vid ett tillfälle. ”Om du skulle få flytta dig tillbaka i tiden – vart skulle du då vilja komma?” Han svarade ”Tumultet i Hamburg. Jag skulle vilja se med egna ögon vad som hände.”

I boken finns t ex också många utdrag och hänvisningar till Kristinas många brev. När du läser den får du historien beskriven som om du vore där.

Förlag: Natur&Kultur

 

 

 

 

Taggar: