Cajsa Wargs små pepparkakor

  • Recept

Så här lyder receptet i original:

Utav 5 skålpund socker och litet vatten kokas en sirap, som slås i ett tråg, varefter 5 skålpund gott vetemjöl däruti strax blandas, med ett och ett halvt lod kanel, ett halvt lod nejlikor, 3 lod sönderskurna pomeransskal, 3 lod sönderskurna citronskal, ett och ett halvt lod paradiskorn, ett och ett halvt lod salt-tartari, vilket sistnämnda först uppblandas med rosenvatten.

Lägg sedan alltsammans i sirapen, medan han är varm, och rör om en hel timma med en trästöt; låt det så jäsa ett halvt dygn.
Kavla därpå ut degen tunn som en dubbel slant, och skär honom sedan i rutor, eller på annat sätt, efter eget behag. Strö litet mjöl på kopparbottnar eller bleckfat: varuppå de uti ugnen gräddas. Den som behagar, kan lägga sönderskuren mandel eller suckat i degen när han utkavlas.

Det kan vara bra att veta att

1 skålpund = 425 g
1 lod = 13,3 g

I Cajsa Wargs recept på små pepparkakor fanns något som hette Sal Tartari och som
var ett jäsningsmedel, den tidens bakpulver. Det blandades upp i rosenvatten.

(Jag använde bakpulver i stället)

I ursprungsreceptet använde Cajsa Warg också något som hette Paradiskorn och som importerades från Afrikas pepparkust. De hade en ganska stark smak, men var inte släkt med peppar. Paradiskornen var väldigt dyra!

Taggar: