- Recept
Barockbord Skoklosters slott.
Barockens dessertbord dignade av godsaker.
Smördegstårta som var fylld av moreller och grädde och överdragen med bladguld!
Man hade också gammaldags äppelkaka med mos och rivebröd och pajer med päron eller mandel i fyllningen.
Här kommer recept på paj med två sorters fyllning.
Paj med god fyllning (ca 8 personer)
100 g smör
2 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten
Mandelfyllning
200 gsötmandel, finhackad
3 ägg
1 ½ dl strösocker
100 g smör
2 msk rosenvatten (finns på apoteket)
eller pressad citron
Päronfyllning
3 päron
200 g mandelmassa
3 ägg
100 g smör
1 ½ dl grädde
Gör så här:
Nyp ihop smör och mjöl väl, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Lägg den kallt 1 timme.
Kavla ut den och klä en pajform.
Mandelfyllning:
Mixa ägg, socker, smör och rosenvatten till en slät smet. Blanda ner mandeln.
Päronfyllning:
Mixa mandelmassa, ägg, smör och grädde till en slät smet.
Skala päronen och dela dem i tunna klyftor.
Slå önskad fyllning i formen. Fördela päronen i smeten.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen cirka 25 minuter.