Användning av rabarber enligt Hagdahl

  • Allmänt

Charles Emil Hagdahl som var både läkare och kokboksförfattare skrev:

”Namnet rabarber kommer af rha, apoteksvara eller drog, och barbarum, från barbarernas land.”

 

Användning av rabarber enligt Hagdahl

”Såväl de unga skotten som de skalade bladstjelkarna anses som läckerhet och ätas råa såsom salad med olja, ättika, peppar och salt. Äfven saften hopkokas till sirap, och stjelkarna inkokas med honung till konserver, som sändas vida omkring och hafva stort rykte såsom feberstillande medel vid rörfebrar. Det kan man kalla medicin och kompott i huld förening.”

 

Om Hagdahl

Charles Emil Hagdahl var född i Linköping 1809.
Han studerade medicin i Uppsala och arbetade från 1839 som läkare i Stockholm.

Hagdahl är mest känd för att ha skrivit kokboken Kokkonsten som vetenskap och konst som med sin hela titel är Kokkonsten som vetenskap och konst med särskildt afseende på helsolärans och ekonomiens fordringar. Den utkom 1878-1879 och omfattar omkring 3000 recept och behandlar såväl gastronomi, mat och hälsa som matens kulturhistoriska traditioner. Den blev den första svenska kokbok, som beskrev hela processen från råvara till bordets njutning.

Under en lång period av år lagades det mat med hjälp av hans hushållerska, med närmast vetenskaplig utprovning och kontroll. Ofta provlagades recepten flera gånger för att uppnå det ultimata sättet att göra rätten på.

Hagdahls kokbok har sedan tryckts i ett antal upplagor. Hagdahls kokbok anses vara den som introducerade den moderna matlagningen i Sverige. Kokboken var även en näringsfysiologisk handbok.

Det finns en särskild Hagdahlsakademi som har som syfte att främja östgötsk kokkonst men också konst och hushållning, gastronomi och hälsa.

Här är en länk dit http://www.hagdahlsakademien.se/page/hem

 

 

Taggar: