- Närnb
Borgare
Stadens borgare kunde ofta förena hantverk med lantbruk på medeltiden, men längre fram i tiden blir det allt mindre vanligt.
Borgmästarkrans
2 st
1 sats deg till wienerbröd:
300 g smör
50 g jäst
2 ½ dl kall mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g mandelmassa
½ - 1 äggvita
Pensling:
äggvita
Gör så här:
Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 10 skivor. Lägg dem i rumstemperatur på ett smörpapper.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen är upplöst.
Blanda i ägg, salt, socker och en del av mjölet. Spara resten till utbakningen. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp 10 min.
Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till två rektangulära plattor, 20 x 50 cm.
Bred fyllningen mitt på degplattorna.
Vik dem i 3 delar. Skär dem med en vass kniv i 3 delar på längden. Låt dem hänga samman i den övre kanten. Fläta ihop dem löst. Forma kransar. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Ställ gärna en liten form i mitten så att kransarna inte jäser ihop. Låt jäsa. Pensla med äggvita.
Grädda mitt i ugnen, 225 grader, varmluft 200 grader, ca 20 min. Lägg bakplåtspapper över kransen om den får för stark färg.