- Recept
Bönder
Vissa bönder hade skyldighet att göra dagsverken åt adelsmannen, men det gällde inte alla. Det fanns tre olika slag av bönder.
Självägande bönder (s k skattebönder), de som betalade skatt till staten. De som arrenderade kronans mark och som kunde vara tvungna att göra dagsverke eller annat arrende till kronan
(s k kronobönder) och de som var bönder på frälsejord och som istället fick betala till adelsmannen t ex i form av dagsverke.
Bondkakor
ca 70 st
5 ½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
¾ dl (50 g) grovhackad sötmandel
200 g smör
Gör så här:
Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mjölet.
Tillsätt sockret, sirapen, bikabonatet utrört i vattnet, mandeln och smöret, skuret i skivor. Hacka snabbt ihop alltsammans till en smidig deg.
Forma 2 rullar, 4-5 cm i diameter. Lägg dem i plastfolie och förvara dem i kylskåpet några timmar eller tills de är hårda.
Skär dem i ½ cm tjocka skivor.
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen, 200 grader, varmluft 175 grader, tills kakorna fått guldgul färg, 5-7 min.
Carl Skånberg, Bönder som skördar