Adel, präster, borgare, bönder. Recept från de fyra stånden: Bondkakor

  • Recept

Bönder

Vissa bönder hade skyldighet att göra dagsverken åt adelsmannen, men det gällde inte alla. Det fanns tre olika slag av bönder.

Självägande bönder (s k skattebönder), de som betalade skatt till staten. De som arrenderade kronans mark och som kunde vara tvungna att göra dagsverke eller annat arrende till kronan
(s k kronobönder) och de som var bönder på frälsejord och som istället fick betala till adelsmannen t ex i form av dagsverke.

Bondkakor

ca 70 st

5 ½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
¾ dl (50 g) grovhackad sötmandel
200 g smör

Gör så här:

Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mjölet.

Tillsätt sockret, sirapen, bikabonatet utrört i vattnet, mandeln och smöret, skuret i skivor. Hacka snabbt ihop alltsammans till en smidig deg.

Forma 2 rullar, 4-5 cm i diameter. Lägg dem i plastfolie och förvara dem i kylskåpet några timmar eller tills de är hårda.

Skär dem i ½ cm tjocka skivor.

Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen, 200 grader, varmluft 175 grader, tills kakorna fått guldgul färg, 5-7 min.
 

 


Carl Skånberg, Bönder som skördar

Taggar: