40-års jubileum i dag 25 maj av resan till Birka med Sven Jerring

  • Allmänt

Jerringpriset: Jerringturen


Sven Jerring
Foto: Alf Nordström 25 maj 1978


Sven Jerring i telefon vid Radiotjänst 1937.

I dag den 25 maj 2018 är det 40 år sedan...

Alla foton är tagna av Alf Nordström.

Foto: Alf Nordström Här syns Jeanette, Sverker, Gunnar (Helén), Sven (Jerring) och Cecilia.

I dag den 25 maj är det 40 år sedan vi reste till ön Birka med "farbror Sven". Det var det första Jerringpriset som delades ut. Och Sven Jerring var med på resan. Han hade även med sig sin fru och sin lilla hund.

På plats var också jag, Maud Ekblad och min klass 4 A från Lundskolan i Järfälla.

Vi hade deltagit i en tävling för Radio Stockholm och jag blev uppringd av Arthur Ringhart som berättade att vi hade vunnit. Gunnar Helén höll i resan.

Jag trodde att det var någon som skojade med mig när telefonen ringde hemma hos mig och en kvinnlig röst sa att det kommer ett samtal från Gunnar Helén.
Jag minns att då höll jag på att säga: Äh, lägg av! Men det var han och han ville höra sig för vad som var lämpligast till lunch för mina elever på båten. Jag föreslog köttbullar och potatismos, och så blev det.

På plats var också Alf Nordström, länsantikvarie och och guiden Kaj Engelhardt. Det var eliten av svensk kulturhistoria. Jag minns med stolthet att mina elever fick frågor av guiden, som de imponerande nog hade svaren på.

Det var duktiga elever och idag är de över 50 år gamla.

I en annan blogg ska jag lägga in deras manus till "radioprogram" om vikingatiden, som var det som de hade tävlat i. Det är en stor skillnad på hur eleverna skrev då, jämfört med i dag kan jag säga.

 

 

 

 

 


Här syns bl a Annelie och Lise-Lotte.

 
Katarina

 
Jag står i mitten på en av stenarna.

 
B Wredenmark och S G Broström på vänsta bilden och jag längst ner till höger på andra bilden.


Foto: Alf Nordström Birka. Kvarnbackagravfältet.


Foto: Alf Nordström Björkö by från kapellet.

Här finns en länk till min blogg där jag skrev första gången om Jerringturen: http://www.historiehuset.se/blog/pa-tal-om-jerringpriset

 

 

 

 

 

Taggar: