1600-talsmat - Att koka fisk med äpplen

  • Recept

Att koka fisk med äpplen

1600-talsrecept:

När fisken är iordninggjord och beströdd med salt, ta så rikligt med äpplen (allt eftersom hur stor fisken är) och skär i bitar.

När fisken är halvkokt, lägg två eller tre nävar äppelbitar på och låt det koka.

Sätt till saffran, peppar, ingefära, kanel och socker till resten av äpplena och låt det koka.Det står var och en fritt att ta en lök eller två samt vetebröd i.
Pressa det genom en sikt. Lägg det till fisken när den är kokt.

Låt den koka lite till och servera.

Jag använde torsk, men pressade inte äppelblandningen genom en sikt.

 

 

 

Tidigare var lax liksom andra sorters fisk vanliga på matbordet. Under medeltiden åt man t ex mer fisk än kött, eftersom det under fastetid inte var tillåtet att äta kött.
Kryddningen med ingefära och kanel ger en spännande brytning. Redan under medeltiden började man importera salt och kryddor framför allt till städerna.
Festmaten skilde sig inte så mycket från vardagsmaten, frånsett att man kryddade med t ex ingefära, saffran, kanel, peppar och socker.

Jag pratade med en kock som hade varit med Svenska kocklandslaget till Sydafrika och han berättade att just dessa kryddor, som vi mest tänker på som julkryddor, är vanliga i matlagningen i Sydafrika idag.

 

Taggar: