Tore Wretman

  • Allmänt

Varför äter vi ärtor och fläsk på torsdagarna? Torkade gula ärtor har lång hållbarhet. Soppan som är gjord på torkade gula ärtor och fläsk har man ätit i Sverige sedan 1200-talet. Att man började äta den just på torsdag beror på att fredagen var en fastedag under den katolska medeltiden, och att...

Taggar: 

  • Bokrecension

Författare: 

Martin Ragnar
En gång i världen åt vi av nödtorft det som gick att samla och jaga i vårt närområde. Sen kunde vi också odla eller föda upp där. Det är det som har definierat vår egen kultur i relation till andra landsändars och nationers kultur. Men hur har standardiseringen påverkat oss genom likriktningen av t...

Taggar: 

  • Recept

2016 är det 100 år sedan Tore Wretman föddes. Jag har valt att presentera ärter med fläsk på Tore Wretmans vis. Så här skriver Tore Wretman i sin bok ”Mat och minnen ”: Om det är någon mat jag verkligen längtar efter ibland så är det ärter med fläsk. Sveriges eviga torsdags rätt. Men jag måste...

Taggar: 

  • Recept

Nobisbröd Nobisbrödet har en gammal historia. Det lär ha bakats redan på 1200-talet i Sydfrankrike. Formen var inspirerad av dragdjurens ok. Till Sverige kom receptet i mitten av 60-talet, då det presenterades för Tore Wretman på Operakällaren. Brödet har en hård och knaprig skorpa och är poröst...

Taggar: 

Prenumerera på Tore Wretman