sockerbagare

  • Recept

Foto: Sören Hallgren Nordiska muséet Här ovan ses en gipsavgjutning från en marsipan- eller pepparkaksform av päronträ. 1600-talspar i barockstil. Marsipan 1 sats ½ kg skalade mandlar ½ kg florsocker vätska (rosenvatten, apelsinblommevatten eller apelsinjos) Gör så här: Mal mandlarna till ett fint...

Taggar: 

  • Allmänt

Fotograf Mats Landin, Nordiska museet Dukade bord. 1500-talets 1600-talets konfektbord Sockret kom till Sverige först i slutet av 1500-talet och var en mycket exklusiv vara som bara de allra förnämsta hade råd med. Confekt och marsipan såldes under medeltiden på apotek. ”Confectio” var i det antika...

Taggar: 

  • Recept

Runebergstårta Johan Ludvig Runeberg Den 5 februari firas varje år Finlands nationalskald Johan Ludvig Runebergs dag. På Runebergsdagen äts Runebergstårtor. Det var en särskild bakelse som han själv var mycket förtjust i. Johan Ludvig Runeberg 1849 Johan Ludvig Runeberg föddes i Jakobstad den 5...

Taggar: 

  • Allmänt

Visste du att… … sockerbetan funnits och använts som sötning redan i antikens Grekland. Då använde man bladen för att söta och själva betan som grönsak. …Spanien var det första europeiska landet som tillverkade socker. Det gjorde man redan på 700-talet. …första gången som socker omnämns i Sverige,...

Taggar: 

Prenumerera på sockerbagare