rabarber

  • Recept

Rabarberchutney 10 portioner 500 g rabarber 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 röd chilifrukt ¾ dl honung 2 msk rödvinsvinäger 1 tsk salt 1 msk riven ingefära Gör så här: 1. Skala rabarbern och skär i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finstrimla chili. 2. Lägg rabarber, lök och...

Taggar: 

  • Recept

Söt rabarbermarmelad 500 g rabarber 225 g syltsocker, ca 2 ½ dl 2 tsk färsk, riven ingefära Du kan byta ut ingefäran t ex med en vaniljstång eller en kanelstång eller 1 tsk stötta kardemummakärnor. Gör så här: 1. Skölj och skala rabarbern om den är grov. Skär den i bitar. 2. Blanda rabarber,...

Taggar: 

  • Recept

Rabarbersorbet med citronsaft, basilika eller lite kanel Det här är en syrlig dessert som går utmärkt att göra även med frysta rabarber. Variera smaken genom att tillsätta citronsaft, basilika eller lite kanel. Sharbate rivas - persisk rabarbersorbet Till 4-6 personer: 250 g rabarber 1 dl + 2 dl...

Taggar: 

  • Recept

Rabarberkompott med vit chokladcrème, söt ört- och mandelröra och bär Till 6 glas dessert: 150 g vit choklad 1 ½ dl vispgrädde 1 ½ dl kvarg (10%) Rabarberkompott: 500 g späd rabarber 1 vaniljstång 1 ¾ dl strösocker 2 msk pressad citron Bär: 250 g jordgubbar 125 g hallon Söt ört- och mandelröra: 1...

Taggar: 

  • Recept

Rabarberflarn med riven vit choklad 8 stycken 1 rulle färsk smördeg (250 g) 1 ½ rabarberstjälk, gärna grov (200-250 g) 1 dl florsocker 50 g fryst vit choklad Gör så här: 1. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Kavla aningen tunnare. 2. Skala rabarbern. Skär den i 10 cm långa bitar, med...

Taggar: 

  • Recept

Rut på Skärets rabarberpaj 600 g rabarber (5-7 st) 1 ½ – 2 dl socker 1-2 msk potatismjöl Pajdeg: 200 g smör 4 dl vetemjöl 1 nypa salt 2-4 msk isvatten Gör så här: Skölj rabarberna. Är de späda och fina behövs de inte skalas. Vi skär dem i 2 cm långa bitar och lägger dem i en kastrull på svag värme...

Taggar: 

  • Recept

Rabarber med täcke av mjukt äggvitevisp är en gammaldags helsvensk efterrätt, som passar allra bäst att göra av den första späda rabarbern. Mormors rabarber Receptet är tänkt för 4: 6-8 rabarberstjälkar ca 1 dl socker 2 msk potatismjöl 3 äggvitor ½ dl ytterligare socker (lite flagad mandel) Gör så...

Taggar: 

  • Allmänt

Charles Emil Hagdahl som var både läkare och kokboksförfattare skrev: ”Namnet rabarber kommer af rha, apoteksvara eller drog, och barbarum, från barbarernas land.” Användning av rabarber enligt Hagdahl ”Såväl de unga skotten som de skalade bladstjelkarna anses som läckerhet och ätas råa såsom salad...

Taggar: 

  • Recept

Den här sockerdegen är tak över rabarbern som kan gräddas i fyra små formar eller en stor. Werner Vögeli serverade den med en pösig kallrörd vaniljkräm. Följ processen steg för steg på länken http://www.historiehuset.se/blog/werner-vogelis-basta-rabarberpaj-steg-steg RABARBERPAJ OPERAKÄLLAREN 4...

Taggar: 

  • Allmänt

Rabarbra, målad av Nikolai Astrup (1880-1928), norsk konstnär. Här kommer nu att följa några rabarberbloggar där jag delar med mig av rabarberrecept från mina samlingar. Först ut är Werner Vögelis bästa rabarberpaj med kallrörd vaniljkräm från Operakällaren. Därefter Karl-Heinz Krückens...

Taggar: 

Prenumerera på rabarber