Medeltida mat

  • Allmänt

Medeltida gästabud Matbordet bestod av lösa skivor, som lades på bockar. Gästerna satt bara på ena sidan av ett långbord, för att underlätta serveringen, men också för att man kan tänka sig att alla kunde se ut över salen. På bordet finns lergrytor på trefot, glas och trä- eller tenntallrikar...

Taggar: 

  • Recept

Klenäter - Gustav Vasas gyllene klenoder 600-700 g vetemjöl 250 g socker 4 ägg 100 g smör 2,5 dl grädde 1 tsk bakpulver rivet skal av 1 citron flottyr; flottyr eller majsolja till friteringen Gör så här: Omkring hälften av mjölet blandas med bakpulvret, citronrivet och sockret. I detta finfördelas...

Taggar: 

  • Recept

Foto: Sören Hallgren Nordiska muséet Här ovan ses en gipsavgjutning från en marsipan- eller pepparkaksform av päronträ. 1600-talspar i barockstil. Marsipan 1 sats ½ kg skalade mandlar ½ kg florsocker vätska (rosenvatten, apelsinblommevatten eller apelsinjos) Gör så här: Mal mandlarna till ett fint...

Taggar: 

Prenumerera på Medeltida mat