marsipan

  • Recept

Foto: Sören Hallgren Nordiska muséet Här ovan ses en gipsavgjutning från en marsipan- eller pepparkaksform av päronträ. 1600-talspar i barockstil. Marsipan 1 sats ½ kg skalade mandlar ½ kg florsocker vätska (rosenvatten, apelsinblommevatten eller apelsinjos) Gör så här: Mal mandlarna till ett fint...

Taggar: 

  • Allmänt

Fotograf Mats Landin, Nordiska museet Dukade bord. 1500-talets 1600-talets konfektbord Sockret kom till Sverige först i slutet av 1500-talet och var en mycket exklusiv vara som bara de allra förnämsta hade råd med. Confekt och marsipan såldes under medeltiden på apotek. ”Confectio” var i det antika...

Taggar: 

  • Allmänt

Är det någon som kan hjälpa till att svar på denna fråga? Jag fick en fråga om Magnus Gabriel De la Gardie: han påstås ha varit den största importören av marsipan i 1600-talets Sverige. Vet ni om det stämmer, om han "bara" importerade för eget bruk eller också sålde marsipan? Har du något svar kan...

Taggar: 

Prenumerera på marsipan