Fettisdag

  • Allmänt

Fotograf Adolfson, Thomas/Nordiska museet Fastlagen Fastlagen är de tre dagar som kommer före fastan. Fastan var viktig under medeltiden. Fastan pågick 40 dagar före påsk, men man räknar inte söndagarna. Efter reformationen upphörde detta, men traditionen har fört med sig, för oss idag, ganska...

Taggar: 

  • Allmänt

I dag är det Fettisdagen och jag älskar semlor. Men jag älskar även Prinsesstårtor. En sådan här Prinsesstårtesemla kan man köpa på Pallas i Vällingby. Men jag vet inte riktigt om jag vågar...

Taggar: 

  • Allmänt

Det är skillnad på fastlag och fasta. Det är lika stor skillnad som mellan frosseri och hunger. Före fastan hade man alltid fest och då åt och drack man så mycket som möjligt, t ex fastlagsbullar (semlor). Man hade också många lekar för sig. Kyrkan började sin fastetid på en onsdag som kallades...

Taggar: 

  • Recept

Krapfen På Fettisdagen njuter man av "krapfen" i Österrike, ett härligt bakverk med fylld med aprikossylt. Kanske en ny favorit för de som vill pröva något nytt istället för semlor? © Österreich Werbung, Fotograf: Wiesenhofe, med tillstånd. Ingredienser 500 g mjöl 130 g smör 2 msk socker 1 tsk...

Taggar: 

  • Allmänt

Semlor från konditori Sans Rival i Jakobsberg. En med grädde och mandelmassa var för sig och en med mandelmassan blandad i grädden. Gissa vilken som är min favorit? Ett bröd av fint vetemjöl Ja, så är beskrivningen av en semla. Men kärt barn har många namn: fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg...

Taggar: 

Prenumerera på Fettisdag