fastan

  • Allmänt

Varför äter vi ärtor och fläsk på torsdagarna? Torkade gula ärtor har lång hållbarhet. Soppan som är gjord på torkade gula ärtor och fläsk har man ätit i Sverige sedan 1200-talet. Att man började äta den just på torsdag beror på att fredagen var en fastedag under den katolska medeltiden, och att...

Taggar: 

  • Allmänt

François Vatel Han hette egentligen Fritz Karl Watel. Han var förmodligen elsassare och troligen inte alls kock. Först omnämns han som ma ïtre d´hôtel hos Ludvig XIV:s finansminister Nicolas Fouquet. Nicolas Fouquet, porträtt av Charles Le Brun När Fouquet störtas kommer han i tjänst hos prinsen av...

Taggar: 

  • Allmänt

Fotograf Adolfson, Thomas/Nordiska museet Fastlagen Fastlagen är de tre dagar som kommer före fastan. Fastan var viktig under medeltiden. Fastan pågick 40 dagar före påsk, men man räknar inte söndagarna. Efter reformationen upphörde detta, men traditionen har fört med sig, för oss idag, ganska...

Taggar: 

Prenumerera på fastan