Biskop Brasks måltider

  • Allmänt

Medeltida gästabud Matbordet bestod av lösa skivor, som lades på bockar. Gästerna satt bara på ena sidan av ett långbord, för att underlätta serveringen, men också för att man kan tänka sig att alla kunde se ut över salen. På bordet finns lergrytor på trefot, glas och trä- eller tenntallrikar...

Taggar: 

  • Allmänt

Biskop Brask har lämnat efter sig en sorts kulinarisk dagbok. Han ger oss visserligen bara själva menyerna, men de är ganska vältaliga. Detta är en meny från en av hans middagar på 1520-talet. Köttpastejer Grytstek Rimmad oxbringa Blodkorv Fylld gås Hönsaladåb med fyra sorters mos Påfåglar,...

Taggar: 

  • Recept

Biskop Brasks julaftonsål Biskop Brask var en riktig läckergom att döma av hans hushållsbok. Tyvärr vet man inte mycket om hur hans många goda rätter var tillagade, så det här receptet är en rekonstruktion. 4 personer en ål på högst 1 kg salt 1 msk ättiksprit 5 vitpepparkorn 1 lagerblad Till såsen...

Taggar: 

  • Allmänt

Tack Atlantis bokförlag för att jag får recensera den här boken. Den kom på posten i går och jag började genast skumläsa den. Och så här är det: Om jag bara ska läsa en enda bok i år, så är det nog den här. Så mycket intressant fakta. Det är flera författare som har bidragit till den, men redaktör...

Taggar: 

Prenumerera på Biskop Brasks måltider