apotekare

  • Recept

Foto: Sören Hallgren Nordiska muséet Här ovan ses en gipsavgjutning från en marsipan- eller pepparkaksform av päronträ. 1600-talspar i barockstil. Marsipan 1 sats ½ kg skalade mandlar ½ kg florsocker vätska (rosenvatten, apelsinblommevatten eller apelsinjos) Gör så här: Mal mandlarna till ett fint...

Taggar: 

  • Allmänt

Fotograf Mats Landin, Nordiska museet Dukade bord. 1500-talets 1600-talets konfektbord Sockret kom till Sverige först i slutet av 1500-talet och var en mycket exklusiv vara som bara de allra förnämsta hade råd med. Confekt och marsipan såldes under medeltiden på apotek. ”Confectio” var i det antika...

Taggar: 

  • Allmänt

Visste du att… … sockerbetan funnits och använts som sötning redan i antikens Grekland. Då använde man bladen för att söta och själva betan som grönsak. …Spanien var det första europeiska landet som tillverkade socker. Det gjorde man redan på 700-talet. …första gången som socker omnämns i Sverige,...

Taggar: 

Prenumerera på apotekare