1600-talsmat

  • Allmänt

Hos vanligt folk Det här är stommen till det som vanligt folk åt: bröd mjölkmat sill rovor Det kunde sedan förbättras med fläsk eller fisk. Fattigt folk fick hålla tillgodo med vassla och salt sill. Hos de förmögna En fransk diplomat hälsade på hos Axel Oxenstierna 1637. Vi får reda på att den...

Taggar: 

  • Allmänt

Varför äter vi ärtor och fläsk på torsdagarna? Torkade gula ärtor har lång hållbarhet. Soppan som är gjord på torkade gula ärtor och fläsk har man ätit i Sverige sedan 1200-talet. Att man började äta den just på torsdag beror på att fredagen var en fastedag under den katolska medeltiden, och att...

Taggar: 

  • Allmänt

Maten ombord på ett regalskepp Längst ner i skeppet fanns det primitiva skeppsköket med den stora järngrytan. Den rymde 180 liter. Besättningen var indelad i back-lag – matlag, som åt tillsammans. Supanmaten - dvs gröt, välling och soppa – åts ur en gemensam skål med den egna skeden av trä eller...

Taggar: 

  • Recept

Hot cross buns – engelska påskbullar Hot cross buns I dag är det långfredag och jag kom att tänka på – cross buns – ett speciellt bröd som vi blev bjudna på när vi var på besök en gång hos Mrs Robinson i London under påsken. När engelsmännen dricker sitt eftermiddagste på långfredagen så har de...

Taggar: 

  • Allmänt

”Söta gräs” äro fyra; Kervel, Lactuca, Portul, Syra. ”Dessa gräs tjäna särdeles till Potagier” (= soppor). ur ”Adlig Öfning”, 1695. Kervel=körvel Lactuca=salladssläktet Körvel Ängsyra Grön soppa 4 port. 100 – 150 g färsk spenat 1 dm av det vita på purjolöken 1 dm färsk gurka 1 liter god buljong 1...

Taggar: 

  • Allmänt

1600-talsmat Att koka höns med pomeranser Sjud först hönsen; och när som de äro sudna, slå av vattnet och låt vin därpå igen. (Är det för starkt, så kan man hava av vattnet något därtill.) Tag pomeranser och skala dem och lägg dem i en kittel till hönsen, och låt där kanel, ingefära, muskater och...

Taggar: 

  • Recept

Att koka fisk med äpplen 1600-talsrecept: När fisken är iordninggjord och beströdd med salt, ta så rikligt med äpplen (allt eftersom hur stor fisken är) och skär i bitar. När fisken är halvkokt, lägg två eller tre nävar äppelbitar på och låt det koka. Sätt till saffran, peppar, ingefära, kanel och...

Taggar: 

  • Allmänt

Stormaktstid – stormagstid! På Banketten i Nürnberg 1649, vid firandet av Westfaliska freden, serverades 500 rätter. Den 25 september 1649 var Nürnbergs rådhus platsen för denna omfattande bankett som inleddes mitt på dagen och höll på till tolv på natten. Under 1600-talet var det modernt att vara...

Taggar: 

  • Recept

Den första riktiga kokboken på svenska språket Steeckt Kåhl i en Potta Tagh ett godt och hårdt Kåhl hufwudh/ och lossa the yttersta Bladhen 3. eller meera ofwan ifrån Kåhlhufwuvh/ och achta at the intet gå sunder och skär subtiligen aff Kåhlståcken in under Hufwudet/ så samma bladhen fölia then...

Taggar: 

  • Recept

Barockbord Skoklosters slott. Barockens dessertbord dignade av godsaker. Smördegstårta som var fylld av moreller och grädde och överdragen med bladguld! Man hade också gammaldags äppelkaka med mos och rivebröd och pajer med päron eller mandel i fyllningen. Här kommer recept på paj med två sorters...

Taggar: 

Sidor

Prenumerera på 1600-talsmat