Sprit i jul? Ja, i konjakskransarna.

  • Recept

Konjakskransar

Trestjärnig konjak

Förra gången som jag bakade konjakskransar kom det sig att jag aldrig fick smaka dem.
Man kan ju säga att de blev "oätna", men verkligen inte oätbara. Det här utspelar sig för väldigt länge sedan.
Mina barn gick hos dagmamma. En kakburk med konjakskransar blev en julgåva till henne.
Kakorna jag hade bakat låg i en burk och jag brukar alltid förvara "torrvaror" ovanför kylskåpet. Det gjorde jag den här gången också, men det var bara det att de glömdes bort. Inte en enda kaka togs fram till julaftonen och inte resten av julhelgen heller.
Inte månaden efter, och inte den efter den tills en dag mitt i sommaren. Då stod jag på en pall och tittade i utrymmet ovanför kylskåpet och undrade vad det var som låg i den där burken?
ALLA KONJAKSKAKORNA bakade på TRESTJÄRNING KONJAK. Som jag hade gjort mig till - men i minnet var allt som bortblåst.

När jag skriver det här, så har jag redan smakat på de nya kakorna.

Så här bakar man dem:

5 dl vetemjöl
¾ - 1 dl socker
200 g smör
2 msk konjak

Hacka samman mjöl, socker och smör.

Tillsätt konjak och arbeta sedan ihop degen. Lägg den kallt att stelna.

  

Dela degen i jämna bitar och rulla dessa till mycket smala stänger.

Sno längderna två och två och skär snodden i 10 – 12 cm långa bitar.

Forma till kransar direkt på smord plåt.

Grädda i 175 – 200 grader i ca 10 min.

SENSMORAL: Stoppa inte undan någonting. Låt det stå framme.
När det gäller kakor är risken stor att man äter upp julkakorna före jul - men det är det värt!

P.S. Det är samma konjaksflaska. Den som spar han har.

 

Taggar: