15 maj 2016
- Recept
Köttpastej med 1600-talssmak
10 personer
1 kg blandfärs
1 dl rött vin
2 tsk salt
1 tsk mald vitpeppar
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
¾ dl russin
¼ tsk stött muskotblomma
1-2 msk finhackad suckat
1 msk socker
1 dl smält smör
½ citron i småbitar
1 ägg
1 dl skorpmjöl
½ dl köttbuljong
Blanda färsen med övriga ingredienser. Smörj en avlång patéform som rymmer 2 liter. Fyll färsen i formen och lägg ett tillklippt smörpapper över.
Täck med aluminiumfolie.
Grädda pastejen i vatenbad i 200 grader varm ugn 1 ½ timme.
Ta ut formen och låt pastejen svalna.
Sätt in den i kylen till dagen därpå.
Vält upp pastejen ur formen och skär den i skivor.
Servera med inlagd gurka och cumberlandsås.
Ur Greve Pers kokbok.
Boken finns att köpa i shopen.