Medeltida mat - Recept på klenäter

  • Recept

Klenäter - Gustav Vasas gyllene klenoder

600-700 g vetemjöl
250 g socker
4 ägg
100 g smör
2,5 dl grädde
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
flottyr; flottyr eller majsolja till friteringen

Gör så här:
Omkring hälften av mjölet blandas med bakpulvret, citronrivet och sockret.

I detta finfördelas det kalla smöret med fingertopparna.

Äggen vispas med grädden och rörs ner i det övriga.

Blandningen får vila på en kall plats ett par timmar.

Sedan blandas degen ut med så lite av det resterande mjölet som möjligt – klenäterna blir bäst om degen inte är för fast.

Degen kavlas ut till tunna längder som sporras till bitar på 10 x 3 cm med en degsporre.

Efter detta sporras en lång skåra i mitten av varje bit. Ena kortändan dras igenom denna öppning.

Bitarna friteras i fettet tills de blir ljusbruna. Det tar ca en minut. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

Strö över strösocker.

Taggar: